Veteranen filmskaber og skuespiller Robert Downey Sr døde i nat i en alder af 85. Hans søn, Iron Man, Robert Downey Jr. delte nyheden på Instagram og sagde, at hans far døde fredeligt i søvne i New York City. Robert Jr omtalte sin far som en ægte maverick filmskaber da han hele sit liv og især under sin sygdom var fuldstændig optimistisk. Robert Downey Sr. kæmpede mod Parkinsons sygdom i de sidste par år.

Se dette opslag på Instagram

Et indlæg delt af Robert Downey Jr. Official (@robertdowneyjr)Robert Downey Sr. var et berømt navn i den uafhængige amerikanske biograf mellem 1950'erne og 1960'erne, han huskes hovedsageligt for sit utrolige forfatterskab og instruktion i satiren Putney Swope fra 1969.

Alle Downey Sr-film blev lavet med et meget lille budget og portrætterer en modkulturel etos og skærende humor. Historien om hans berømte satire, Putney Swope, handlede udelukkende om reklameverdenen på Madison Avenue. Nogle andre film, som han instruerede, er Balls Bluff fra 1961, Babo 73, der blev udgivet i 1964, og Greaser's Palace fra 1972.Putney Swope: Life-Changing Satire Fra Downey Sr

Ifølge kritikerne af New York Times-film var Putney Swope den komplette pakke af sjov, genial, obskøn, usammenhængende, vidunderlig, uforståelig, relevant og sophomoretisk satire. På den anden side omtalte daglige nyheder i New York satiren som det mest stødende billede, de nogensinde har set.

På en positiv bemærkning blev Putney Swope en kultklassiker, og i 2016 blev den optaget i det nationale filmregister i US Library of Congress.

Taler om Putney Swope, Wheeler Winston Dixon i sin bog Film Talk: Directors At Work Sagde det, M ovies som Putney Swope og Greaser's Palace har banet vejen for en ny generation af filmskabere på vej .

Han tilføjede yderligere, Downeys film i den æra var strengt taget-ingen-fange-anliggender, med minimalt budget og skandaløst satire, der effektivt skubbede dagens modkultur fremad og på en bidende vis fremviste det iboende hykleri af menneskelig interaktion.

Downey Sr. gjorde sin sidste offentlige bemærkelsesværdige optræden som skuespiller i 2011-filmen Tower Heist. Filmen medvirkede også skuespillere som Eddie Murphy, Ben Stiller og Casey Affleck. Og som instruktør var hans sidste bemærkelsesværdige projekt Hugo Pool, der udkom i 1997, og Rittenhouse Square, en dokumentar, der blev udgivet i 2005.

Downey Sr forsøgte altid at holde sit personlige og professionelle liv væk fra hinanden. Men i 2001, da Robert Downey Jr., der var nomineret til Oscar, stod over for narkotikaanklager, talte Downey Sr om det negative ved at være en del af filmindustrien i et interview med New York Times.

Han sagde, Livet er for nemt, når man er en filmstjerne. Folk vil til alt, hvad du ønsker, og få dig, hvad du ønsker. Hollywood er et forfærdeligt sted.

Downey Sr havde tre koner. Først giftede han sig med skuespillerinden Elsie Anne, hvorfra han fik to børn - Allyson Downey og Robert Downey Jr. Hans anden kone var Laurna Ernst, og derefter giftede han sig med den bedst sælgende forfatter, Rosemary Rogers.

Til sidst udtrykker vi TheTealMango-teamet vores sorg og kondolencer over at miste denne fantastiske skuespiller, og instruktør og beder til Gud om at give styrke til hans familie og venner.