Til at starte med er ris basisfødevarer i en række lande. Milliarder af mennesker over hele verden foretrækker at få ris, som ikke bare er billigt, men også en nærende energikilde.

Ris kommer dog i forskellige varianter, og som sådan er det største dilemma at spise hvilken variant af ris?

Nå, med folk, der bliver mere sundhedsbevidste i disse dage, vælger de endda deres mad i overensstemmelse hermed. Desuden er forbruget af ris også forbundet med at tage på sammen med få andre sundhedsproblemer.Mest populære varianter af ris

En række sorter af ris er tilgængelige på markedet i dag, varierende i farve, smag og næringsværdi. Hver sort har også sine egne sundhedsmæssige fordele. Som sådan dukker der mere forvirring op i sindet om, hvilken rissort der er den sundeste.Så i dag er vi her for at rense dit sind med denne forvirring ved at dele de sundhedsmæssige fordele ved de mest populære sorter af ris, nemlig Hvide ris, brune ris, røde ris og sorte ris . I slutningen af ​​denne artikel får du klarhed over, hvilken der er den sundeste rissort.

Så her går vi!

Hvide ris, brune ris, røde ris og sorte ris - forskelle og sundhedsmæssige fordele

En vigtig ting, der skal bemærkes, før vi går videre, er, at ingen ristyper er helt fri for kulhydrater og kalorier. Så dem, der er strengt på en diæt med lavt kalorieindhold og lavt kulhydratindhold, kan blive nødt til at springe ris helt over. Andre kan dog gå gennem nedenstående artikel for at bestemme den passende rissort til dem!

Det er en almindelig opfattelse af mennesker, at hvide ris resulterer i at tage på i vægt. Hvad man normalt ikke ved er, at hvide ris er gennemforarbejdet og poleret, hvilket giver den skinnende hvide farve til riskornene. Som sådan er det meget raffineret ris og tilbyder ikke meget næringsværdi.

På den anden side er andre sorter - brune, røde og sorte ris sundere i forhold til hvide ris. Derudover er disse sorter af ris bundtet med en masse sundhedsmæssige fordele.

Hvide ris

Hvide ris er den mest populære ristype, som er rig på calcium og folat. Det kommer dog pakket med lavere indhold af protein, fibre og mineraler.

Hvide ris, som gennemgår en masse raffinering og polering for at få risene til at se hvide og skinnende ud, afgiver essentielle næringsstoffer som thiamin og andre B-vitaminer. Forbrug af hvide ris giver høje niveauer af energi sammenlignet med andre rissorter på grund af tilstedeværelsen af ​​stivelseskoncentration i det.

Måske giver hvide ris ikke meget næringsværdi. Men dem, der har fordøjelsesforstyrrelser eller irritabel tarm, foreslås at gå med denne ris på grund af det faktum, at hvide ris har lavt fiberindhold og let kan fordøjes, forudsat at de ikke er på nogen vægttabsdiæt.

Det er også bedre at vælge langkornet ris som basmati, hvis du vil have hvide ris.

Brune ris

Dette er en anden rissort, der er blevet det foretrukne valg for mange mennesker på det seneste. Denne type ris indtages generelt, når du er på en bestemt diæt, da den indeholder flere næringsstoffer. Brune ris er en god kilde til magnesium, jern og zink.

Brune ris er simpelthen hvide ris, der ikke gennemgår den overdrevne raffinerings- og poleringsproces. Og selvfølgelig, uden raffinering, er brune ris bundtet med fibre og næringsstoffer, som normalt mangler raffinerede korn som hvide ris. Raffinering fjerner de vitale næringsstoffer fra kornene.

Ikke alle er måske klar over, at en kop (158 gram) brune ris indeholder 3,5 gram fibre. En kop hvide ris har på den anden side mindre end 1 gram (9) fibre. Fiberrige fødevarer får din mave til at føles mæt i længere tid, og som sådan hjælper det med at indtage færre kalorier generelt.

Det er blevet observeret i forskellige undersøgelser, at indtagelse af mere fuldkorn som brune ris hjælper med ikke at tilføje ekstra vægt og hjælper også med at tabe sig. Men en ting, der skal passes på, er at koge brune ris med ekstra, da de snart kan blive grødet.

En anden bemærkelsesværdig ting foreslået af forskellige undersøgelser er, at risikoen for at udvikle diabetes kan reduceres med op til 60% med det regelmæssige indtag af en kop brune ris.

Røde Ris

Ikke alle mennesker har måske hørt om røde ris, og hvordan risene får den røde farve. Nå, lad mig fortælle dig, at røde ris får sin farve fra anthocyanin, en antioxidant. Denne forbindelse findes også i en række røde og lilla grøntsager.

Røde ris findes i flere husholdninger i disse dage, da de er fyldt med protein og fibre udover at være en rig kilde til antioxidanter. Røde ris er også bundtet med flavonoider såsom anthocyaniner, apigenin, myricetin og quercetin. Som sådan er røde ris mere effektive end brune ris, da det hjælper kroppen med at bekæmpe kræftfremkaldende frie radikaler.

Derudover hjælper røde ris også med at reducere inflammation, kontrollere kolesterolniveauer samt sænke blodtrykket.

Og hvis du er en af ​​dem, der ønsker at smide et par ekstra kilo af vægt, så kan røde ris være den bedste mulighed at spise. Dette skyldes, at røde ris tager længere tid at fordøje og dermed får dig til at føle dig mæt i længere tid sammenlignet med andre risvarianter.

sorte ris

Gad vide, hvad er denne sorte ris? Nå, meget få har måske hørt om sorte ris.

Sorte ris er også kendt som de forbudte ris, og grunden til dette er, at denne ris kun var forbeholdt det kongelige folk i det gamle Kina. I meget længere tid var sorte ris inkluderet i det kinesiske køkken.

Denne rissort er kulsort i farven, som normalt bliver lilla, når den tilberedes. Ifølge undersøgelser har sorte ris den højeste antioxidantaktivitet, hvilket gør det til et nærende valg til indtagelse.

Sorte ris er fyldt med antioxidanter, fibre, protein, phytonutrients, fytokemikalier, jern og vitaminer. Indtagelse af sorte ris hjælper også med at tabe sig, afgifte kroppen, reducere risikoen for diabetes samt kræft osv.

Sidste ord

For at opsummere er 100 gram hvide ris fyldt med 6,8 ​​g protein, 1,2 g jern og 0,6 g fiber; 100 gram brune ris er pakket med 7,9 g protein, 2,2 g jern og 2,8 g fiber; 100 gram røde ris er bundtet med 7,0 g protein, 5,5 g jern og 2,0 g fiber, hvorimod 100 gram sorte ris indeholder 8,5 g protein, 3,5 g jern, 4,9 g fiber udover at være den rigeste kilde til antioxidanter sammenlignet med alle andre rissorter.

Så hvilken rissort skal du indtage her og frem!