Er du et af de par, der ser frem til at gå ind i forældrenes rejse og har bekymringer relateret til fertilitet og kost? Hvis ja, er vi her for at hjælpe dig med at beskrive, hvordan fertilitet og kost hænger sammen.

Selvom det er subjektivt, har graviditet altid været forbundet med en sund kost. Men lidt ved vi alle er, at fertilitet også afhænger af de fødevarer, vi spiser. Visse nærende fødevarer, når de føjes til den almindelige kost, kan virke som en booster for at forbedre den reproduktive sundhed for kvinder såvel som mænd.

Samtidig hjælper det at undgå visse fødevarer med at forbedre fertiliteten. Det skal dog huskes på, at kostændringer måske ikke hjælper i nogle tilfælde, hvilket forårsager infertilitet hos både kvinder og mænd.Fertilitet og kost – hvordan hænger de sammen?

Tidligere undersøgelser udført af Harvard T.H. Chan School of Public Health og Harvard Medical School foreslår, at forbrug af folinsyre, vitamin B12, Omega-3 fedtsyrer, sunde kostvaner som middelhavsdiæt har en positiv indvirkning på fertiliteten, mens indtagelse af transfedt og andre fødevarer såsom forarbejdet kød, kartofler , slik, sødede drikkevarer påvirkede fertiliteten negativt i tilfælde af, at kvinder forsøgte at blive gravide naturligt.Når vi taler om mænd, forbedrer sunde kostvaner deres sædkvalitet, hvorimod det er det modsatte med indtag af kost med højt indhold af mættet eller transfedt.

Dr. Aswati Nair, fertilitetskonsulent, Nova IVF Fertility, New Delhi, siger: Hvis du har problemer med infertilitet, foreslår eksperter, at du spiser, som om du allerede er gravid, faktisk kan hjælpe med at forberede din krop til undfangelse.

Fertilitet og kost – Kend den rigtige kost

I tilfælde af et par, der gennemgår reproduktionsteknologier, kan folinsyretilskud eller en diæt rig på isoflavoner hjælpe kvinder med at blive gravide, hvorimod antioxidanter kan være til hjælp for mænds fertilitet.

En anden observation, der skal bemærkes, er, at kvinder med et højere indtag af fastfood og lidt frugtindtag var nødt til at vente i lidt længere tid på at blive gravide sammenlignet med dem med sundt fødeindtag. Indtagelse af kulsyreholdige drikkevarer, hårde drikke, sodavand og endda energidrikke siges at skade fertiliteten for både mænd og kvinder. Indtagelse af sodavand og frugtjuice påvirker dog ikke fertiliteten.

En mere bemærkelsesværdig ting for bedre frugtbarhed er at undgå emballerede og forarbejdede fødevarer med konserveringsmidler.

Mænds fertilitet kan blive påvirket negativt med papayafrøekstrakt, da det kan reducere sædtallet og derved påvirke sædmobiliteten. På samme måde skal indtagelse af ananas også undgås, fordi den indeholder et antiinflammatorisk og antikoagulationsmiddel, som ikke er godt for immunsystemet.

Få andre fødevarer, der kan inkluderes i kosten for at øge frugtbarheden, er citrusfrugter, solsikkefrø, kogte tomater, bønner, linser, asparges, østers, valnødder, kanel.

Håber denne artikel gav dig lidt klarhed om, hvordan fertilitet og kost hænger sammen. Bliv hængende!