Der er forskellige målinger, der bruges af finanseksperter til at kende værdien af ​​en virksomhed, og en sådan populær parameter er baseret på markedsværdien, der almindeligvis omtales som markedsværdi på aktiemarkedsproget. Denne artikel handler om de 20 rigeste virksomheder i verden på det børsnoterede marked.I tilfælde af at du tilfældigvis er ny i investeringsverdenen, opnås markedsværdien ved at gange den aktuelle markedspris for virksomheden med udestående aktier udstedt af virksomheden. Tallene nævnt nedenfor er i amerikanske dollars.

Så lad os nu hurtigt se på de 20 rigeste virksomheder i verden i januar 2022.

Top 20 rigeste virksomheder i verden

Listen er domineret af amerikansk-baserede virksomheder, mens vi også har virksomheder fra Saudi-Arabien, Kina, Taiwan, Sydkorea.

1. Apple Inc – 2,4 billioner USD

Industri: Elektronik, informationsteknologiProdukt: Mobil, iPod, personlige computere og tablets

Apple Inc, en Cupertino-baseret amerikansk teknologivirksomhed, er den mest værdifulde virksomhed i verden med en rekordhøj markedsværdi på 2,4 billioner USD. Apple er det mest succesrige brand med en omsætning på 275 milliarder dollars i 2020. Det er blevet grundlagt i år 1976 af tre tekniske troldmænd – Steve Wozniak, Ronald Wayne og Steve Jobs.

Apple var oprindeligt engageret i segmentet af den personlige computer, som senere voksede eksponentielt efter sin enorme succes med sin indtræden i mobiltelefonsegmentet. Apple Inc, som startede med bærbare computere og iPhones, har nu diversificeret sig til en bred vifte af produkter som Smartwatch, iPod-tablets, fjernsyn, tilbehør osv.

Apple er den første børsnoterede virksomhed i verden, der opnår en markedsværdi på 2 billioner i 2020. Den har nu mere end 512 detailbutikker verden over og beskæftiger næsten 147.000 ansatte.

2. Microsoft – 2,14 billioner USD

Industri: Softwareudvikling, Informationsteknologi, Forbrugerelektronik.

Produkter: Windows-operativsystem, Microsoft Office, Xbox, søgemaskine.

Microsoft er den næststørste virksomhed i verden med en markedsværdi på $2,14 billioner.

Grundlagt i år 1975 af Bill Gates og Paul Allen, Microsoft er en af ​​verdens førende inden for markedet for pc-software. Microsoft Windows-operativsystemet var en løbsk succes, der genererede store overskud til virksomheden.

Microsoft, som har hovedkontor i Redmond, Washington opnåede en omsætning på 143 milliarder dollars og har 166.475 ansatte på lønningslisten.

3. Saudi Aramco – 1,86 billioner USD

Industri: Olie- og gasproduktion, raffinering.

Produkter: Råolie, naturgas og petrokemiske derivater.

Saudi Aramco (Saudi Arabian Oil Company) blev børsnoteret knap to år tilbage i 2019, og det er verdens tredjestørste selskab med en markedsværdi på 1,86 billioner dollars. Aramco, som er ejet af den saudiske regering, anses for at være verdens næststørste virksomhed med råoliereserver på 270 milliarder tønder.

Saudi-Arabien er en del af Organisationen af ​​olieeksporterende (OPEC) lande sammen med 12 andre lande, som bidrager med 44% af den globale olieproduktion.

Dahran-baserede Saudi Aramco, som rejste rekordstore $25,6 milliarder dollars i sit første offentlige tilbud (IPO) blev grundlagt i år 1933. Virksomheden registrerede en omsætning på $230 milliarder i 2020. Aramco har datterselskaber i Kina, Japan, Rusland, UAE, USA, Storbritannien og mange andre lande. Aramco beskæftiger omkring 66.800 medarbejdere på verdensplan, og 98,5% af virksomhedens ejerandel ejes af den saudiarabiske regering.

4. Alfabet – 1,8 billioner USD

Industri: Internet, Softwaretjenester.

Produkter: Operativsystem, søgemaskine, mobiltelefon

Alphabet Inc, et amerikansk multinationalt selskab, er moderselskab for Google LLC og flere andre datterselskaber.

Alphabet er verdens fjerdestørste virksomhed med en markedsværdi på 1,8 billioner dollars, grundlagt af Larry Page og Sergey Brin i 1998, da de studerede på Stanford University.

Californien-baserede Google inc er den ubestridte førende inden for søgemaskinesegmentet på verdensplan med en markedsandel på 92,47 % i juni 2021. Alphabet omsatte for 182 milliarder dollars i 2020 og beskæftiger tæt på 135.000 medarbejdere på verdensplan.

5. Amazon – 1,68 billioner USD

Industri: Detailhandel, e-handel, kunstig intelligens.

Produkter: Software, Kindle, FireTV, Echo

Amazon.com, Inc, en amerikansk multinational teknologivirksomhed, er den fjerdestørste i verden med en markedsværdi på $1,68 billioner. Jeff Bezos, som tilfældigvis er verdens rigeste person, grundlagde Amazon i sin garage i 1994.

Amazon startede oprindeligt som en online markedspladsvirksomhed, der plejede at sælge bøger og senere udvidede til at sælge næsten alt, hvad der kræves i nutidens verden som videospil, tøj, møbler, sko, computere, forbrugerelektronik på sin onlineportal.

Amazon registrerede den højeste omsætning nogensinde på 386 milliarder dollars i 2020, hvilket gør det til verdens største internetvirksomhed efter omsætning. Det beskæftiger rekordhøje 1.298.000 medarbejdere over hele kloden.

6. Facebook – 992 milliarder USD

Industri: Internettet

Tjenester: Facebook-portal, Messenger

Californien-baserede Facebook Inc er den femtestørste virksomhed i verden med en markedsværdi på $992 milliarder. Det er verdens mest populære sociale netværkssite.

Grundlagt af Mark Zuckerberg i år 2004, har Facebook opkøbt mange sociale medievirksomheder som Instagram, WhatsApp, Oculus i den seneste tid.

Facebook, som populært er kendt som FB, har registreret det højeste salg nogensinde på 86 milliarder dollars i 2020 siden starten. Det beskæftiger 60.600 medarbejdere verden over. FB har cirka 2,85 milliarder månedlige aktive brugere fra 2021.

7. Tesla – 703 milliarder USD

Industri: Biler, Energi

Produkter: Biler, lastbiler, solcelletage, batteri mv

Tesla er et amerikansk bil- og energiselskab, der også er verdens største elbilproducent. Virksomheden råder over en markedsværdi på 703 milliarder dollars.

Virksomheden laver også solpaneler, solcelletagsten og batterier til at levere grøn energi. Tesla sammen med 27 andre virksomheder har dannet ZETA (Zero Emission Transport Association (ZETA) i år 2020 for at flytte alle forbrændingskøretøjer til elektriske.

Palo-Alto-baserede Tesla Inc blev grundlagt af Martin Eberhard og Mark Tarpenning i 2003. Den nuværende administrerende direktør Elon Musk er imidlertid virksomhedens ansigt og en storaktionær med en ejerandel på 22 % i Tesla. I år 2009 producerede Tesla sin debutbilmodel, Roadster. Tesla har 70.700 ansatte og 598 detailbutikker fordelt på forskellige dele af verden.

8. Berkshire Hathaway – 636 milliarder USD

Industri: Forsikring, økonomi, medier, jernbanetransport, fødevarer og non-food produkter

Produkter: Ejendoms- og skadesforsikring, Diversificerede investeringer

Berkshire Hathaway er et amerikansk-baseret amerikansk konglomeratholdingselskab, der har betydelige ejerandele i mange virksomheder. Berkshire Hathaway startede oprindeligt som en tekstilfremstillingsvirksomhed, da den blev grundlagt for 182 år siden i år 1839.

Den legendariske investor Warren Buffett er bestyrelsesformand og administrerende direktør for virksomheden og er populært kendt som The Oracle of Omaha for sin investeringsfilosofi.

Omaha, Nebraska-baserede Berkshire Hathaway har en markedsværdi på $636 milliarder med en omsætning på $245 milliarder fra 2020. Virksomheden har 360.000 aktive medarbejdere. Selskabets aktiekurs noterer nordpå $400.000 per aktie, og det er verdens dyreste aktie i absolutte tal.

9. Taiwan Semiconductor – 606 milliarder USD

Industri: Halvledere

Tjenester: Fremstilling af integrerede kredsløb og relaterede tjenester

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Limited (TSMC) er Taiwan-baseret multinationalt selskab, der fremstiller halvledere.

Det er Taiwans største virksomhed beliggende i Hsinchu Science Park i Hsinchu. TSMC, som er verdens mest værdifulde virksomhed inden for halvledersegmentet, har en markedsværdi på $606 milliarder.

TSMC blev grundlagt i år 1987 af Morris Chang og ejes i øjeblikket af udenlandske investorer. Virksomheden opnåede en omsætning på $47,95 milliarder i 2020 og har en 56.800 stærk arbejdsstyrke over hele kloden.

10. Tencent-beholdning – 592 milliarder USD

Industri: Internettet

Produkter: Sociale netværk, instant messaging, massemedier, webportaler

Tencent er et kinesisk konglomeratteknologiselskab, som også er et ventureselskab og en investeringsbeholdning med en markedsværdi på 592 milliarder dollars.

Tencent Holdings er en betydeligt stor virksomhed, ikke kun i spilindustrien, men også i forskellige andre segmenter, hvor den opererer som mobilspil, musik, webportaler, e-handel, internettjenester.

Grundlagt i år 1998 af fem medlemmer – Pony Ma, Zhang Zhidong, Xu Chenye, Chen Yidan og Zeng Liqing, er Tencent den første asiatiske teknologivirksomhed, der oversteg markedsværdien på 500 milliarder USD i 2018. Virksomheden genererede en omsætning på 73,5 milliarder USD som af 2020, og det har hovedkvarter i Nanshan-distriktet i Shenzhen. Tencent Music har 700 millioner aktive brugere og beskæftiger 85.800 mennesker.

11. Alibaba – 541 milliarder USD

Industri: Internettet

Produkter: E-handel, online pengeoverførsler, mobil handel

Alibaba group holding limited er en kinesisk teknologivirksomhed, der henvender sig til e-handel, detailhandel og internetindustrien. Alibaba blev grundlagt af Jack ma i år 1999 og registrerede 109,4 milliarder dollars i 2020.

Jack Ma er en af ​​de rigeste forretningsmænd på det asiatiske kontinent med en nettoværdi på 51 milliarder dollars. Alibaba har en mangfoldig portefølje af virksomheder, der opererer i forskellige markedssegmenter over hele verden.

12. Visa – 527 milliarder USD

Industri: Finansielle tjenesteydelser

Tjenester: Betalinger

Visa Inc er en Californien-baseret virksomhed med finansielle tjenesteydelser med en omsætning på 21,85 milliarder dollars i 2020. Visa baner vejen for pengeoverførsler, der udføres elektronisk over hele verden gennem sine populære Visa-mærkede kreditkort, debetkort og forudbetalte kort .

Visa Inc tilbyder en platform for finansielle institutioner med betalingsprodukter, der kan bruges til at tilbyde kredit-, debet-, forudbetalte kort til deres kunder. Visa udfører hele 150 millioner transaktioner på en dag.

13. NVIDIA – 514 milliarder USD

Industri: Halvledere, kunstig intelligens, videospil

Produkter: Processor, GPU

Nvidia er et Californien-baseret amerikansk firma, der designer grafikbehandlingsenheder (GPU'er) og applikationsprogrammeringsgrænseflade (API) med en omsætning på 10,9 mia. Nvidia blev grundlagt i 1993 og beskæftiger 18.100 personer i 2020.

14. Samsung – 479 milliarder USD

Industri: Elektronik, finansielle tjenesteydelser, byggeri, detailhandel

Produkter: Mobiltelefon, Flash-hukommelse osv

Samsung er Seoul, Sydkorea-baseret multinationalt elektronikselskab, som er verdens største mobiltelefonproducent. Den fremstiller også batterier, IC-chips, harddiske, billedsensorer, kameraer osv. og har et salgsnetværk i 74 lande. Samsung beskæftiger 290.000 medarbejdere.

Samsung blev grundlagt i år 1969, som specialiserede sig i kunstgødning og sødestoffer. Virksomheden havde en omsætning på 200 milliarder dollars i 2020.

15. Johnson & Johnson – 457 milliarder USD

Industri : Lægemidler

Produkter: Babyplejeprodukter, lægemidler og medicinsk udstyr

Johnson & Johnson (J&J) er en amerikansk medicinalvirksomhed, der fremstiller medicinsk udstyr, lægemidler, vacciner og babyplejeprodukter med en omsætning på 82,5 milliarder USD i 2020.

Det blev grundlagt i år 1886 af Robert Wood Johnson I, James Wood Johnson og Edward Mead Johnson. J&J opererer i 60 forskellige lande og har 250 datterselskaber.

16. JP Morgan Chase – 456 milliarder USD

Industri : Bankvirksomhed

Tjenester: Investment Banking, Kreditkort, Detailbank og Corporate Banking

JP Morgan chase er en af ​​de ældste banker i USA's historie, som tilbyder kommercielle og investeringsbanktjenester. Grundlagt af den legendariske bankmand J.P. Morgan i år 1871, er JP Morgan en bankkonkurrence med samlede aktiver på $3.38 billioner, der giver beskæftigelse til 255.000 mennesker verden over.

JP Morgan er den største bank i USA og den fjerdestørste bank i verden med en omsætning på $119 milliarder i 2020.

17. LVMH - 416 milliarder USD

Industri: Luksusvarer

Produkter: Tøj, kosmetik, modetilbehør, smykker, parfume, ure mv

Louis Vuitton Moët Hennessy, som populært er kendt som LVMH, er et franskbaseret luksusvarefirma med en omsætning på 53,7 milliarder euro. Det blev grundlagt af Alain Chevalier & Henry Racamie i år 1987, som administrerer prestigefyldte mærker som Christian Dior, Givenchy, Marc Jacobs, Stella McCartney, Loro, Celine, Fenty osv.

Paris-baserede LVMH er den største virksomhed i Frankrig, som beskæftiger cirka 83.000 mennesker.

18. Walmart – 407 milliarder USD

Industri: Detailhandel

Tjenester: Stormagasiner, Hypermarkeder

Walmart Inc er en amerikansk-baseret detailgigant, der driver hypermarkeder, dagligvarebutikker med en omsætning på 559 milliarder dollars. Walmart blev grundlagt af Sam Walton i 1962.

Fra 2021 har den 10.526 detailbutikker, der opererer i 24 forskellige lande. Det er en af ​​verdens største arbejdsgivere, der giver beskæftigelse til 2,2 millioner arbejdere over hele kloden.

19. United Health Group – 387 milliarder USD

Industri: Sundhedspleje

Tjenester : Sundhedsydelser og forsikring

UnitedHealth Group (UHG) er et amerikansk-baseret sundheds- og forsikringsselskab med en markedsværdi på $387 milliarder. UHG blev indarbejdet i år 1977, som tilbyder sundhedsydelser og forsikring.

Det er verdens største forsikringsselskab i form af indsamlet nettopræmie med en omsætning på 257 milliarder dollars. Minnesota-baseret sundhedsvæsen har en medarbejderbase på 330.000 fra 2020.

20. Master Card – 367 milliarder USD

Industri: Finansielle tjenesteydelser

Tjenester: Betalinger

Mastercard Inc er en anden finansiel gigant fra Amerika, med hovedkontor i New York med en omsætning på 15,3 milliarder dollars. Ligesom sin rivaliserende partner Visa Inc., baner Mastercard også vejen for pengeoverførsler, der udføres ad elektronisk vej over hele verden, gennem dets populære Master-Card-mærkede kreditkort, debetkort og forudbetalte kort.

Mastercard, som var et andelsselskab, før det blev børsnoteret i år 2006, blev dannet af en alliance af flere regionale bankkortforeninger. Virksomheden beskæftiger 21.000 mennesker over hele kloden.